АРХІВНО-СЛІДЧА СПРАВА ГНАТА КОЛЦУНЯКА – ДЖЕРЕЛО ВИВЧЕННЯ ЖИТТЯ РЕПРЕСОВАНОГО ТА ЗВИНУВАЧЕНЬ ПРОТИ СПІВРОБІТНИКІВ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ІСТОРИЧНОГО МУЗЕЮ - Куцаєва, Тамара; Дідора, Лариса (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
У статті описано документи архівно-слідчої справи Гната Колцуняка – завідувача фондами Всеукраїнського історичного музею ім. Тараса Шевченка (нині – Національного музею історії України), у 1933 р. звинуваченого у належності до Української військової організації. Матеріали представлені так, що дають можливість доповнити біографію етнографа та музейника, а їх опис доповнює та деталізує картину репресій проти української інтелігенції. Назви документів справи перекладено українською мовою з російської; вказано їхнє датування та місцезнаходження у справі; складені Г. Колцуняком документи відкоментовано. У додатку наведено згадані в протоколах допитів прізвища співробітників Всеукраїнського історичного музею ім. Тараса Шевченка та діячів культури. Ключові слова: Всеукраїнський історичний музей ім. Тараса Шевченка, екслібрис, Кабінет-музей антропології та етнології ім. Хведора Вовка, Гнат Колцуняк, Національний музей історії України, репресоване музеєзнавство, Центральний історичний музей.