ПАНСЬКІ ЛЮЛЬКИ З КОЛЕКЦІЇ НМІУ: ТЕХНОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ, РЕСТАВРАЦІЯ ТА АТРИБУЦІЯ - Джулай, Марія; Андріанова, Олена; Біскулова, Світлана (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
У статті описані дослідження та реставрація чотирьох люльок з колекції Національного музею історії України, які у інвентарній книзі були записані як кістяні. З метою встановлення матеріалу виготовлення люльок та подальшого підбору оптимальних реставраційних методик було проведено техніко-технологічні дослідження в ультрафіолетовому та інфрачервоному діапазонах, методами рентгено-флуоресцентного аналізу, інфрачервоної спектроскопії з перетворенням Фур’є та методом оптичної мікроскопії. На основі досліджень матеріалу люльок нами підтверджено структуру сепіоліту (складного силікату магнію Mg4 (Si6 O15)(OH)2 ), з якого виготовлені усі люльки. У статті також описана та обґрунтована методика реставрації люльок із сепіоліту, проведена атрибуція предметів. За формою та наявними клеймами на срібній окантовці встановлена дата виготовлення однієї з люльок. Отримані результати комплексного дослідження корисні для працівників музеїв при розрізнені подібного за зовнішнім виглядом матеріалу люльок (кістка чи сепіоліт), при підборі методики реставрації та при атрибуції люльок за клеймами. Ключові слова: люлька, пінка, сепіоліт, реставрація, техніко-технологічна експертиза, рентгено-флуоресцентний аналіз, інфрачервона спектроскопія з перетворенням Фур’є