ЗНАМЕНО УКРАЇНСЬКОГО ЗАПОРОЗЬКОГО ПОЛКУ 1917 РОКУ З КОЛЕКЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ: ІСТОРІЯ ТА РЕСТАВРАЦІЯ - Гаврилюк, Олена; Орлик, Марія; Андріанова, Олена; Біскулова, Світлана (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
Стаття присвячена комплексному дослідженню та реставрації знамена Українського Запорозького полку 1917 року з колекції Національного музею історії України. Вивчення літературних джерел дозволило простежити бойовий шлях та музейну історію знамена, стилістичний аналіз зображень козака та архангела Михаїла на прапорі підтвердив їхнє давнє та глибоке значення в українській гербовій символіці. З метою розробки оптимальних консерваційно-реставраційних заходів проведено техніко-технологічне дослідження прапора, яке дозволило виявити основні матеріали, використані під час його створення та попередніх реставрацій у XX ст. За результатами досліджень розроблено план і проведено реставрацію, яка складалася з демонтажу, очищення шовкової тканини від забруднень, надання їй пластичності та цілісності, здійснення реставрації живопису та металевої бахроми з подальшим загальним монтажем прапора. Спільні зусилля дослідників, істориків, музейників і реставраторів сприяли відновленню знамена Українського Запорозького полку та введенню його у науковий обіг, що дає можливість кращого розуміння нашої історії і державно-національних традицій. Ключові слова: знамено, зображення козака та архангела Михаїла, реставрація, шовкова тканина, олійний живопис, техніко-технологічна експертиза, рентгено-флуоресцентний аналіз, інфрачервона спектроскопія з Фур’є-перетворенням.