БІБЛІОГРАФІЧНИЙ ПОКАЖЧИК ДО ТЕМИ “ІСТОРІЯ ЄВРЕЙСЬКОЇ ГРОМАДИ УКРАЇНИ XIX – ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ XX СТ.”: НА МАТЕРІАЛАХ ФОНДОВОЇ КОЛЕКЦІЇ ТА БІБЛІОТЕКИ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ - Куцаєва, Тамара; Дідора, Лариса (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
У статті розглянуто бібліографічний покажчик як один із актуальних інструментів оприлюднення бібліографії та історіографії з наукової теми “Історія єврейської громади України XIX – першої пол. XX ст.”. Цей покажчик базується на тематичній єдності документів як фонду бібліотеки Національного музею історії України, так і фондозбірні закладу. Підкреслено, що в умовах сучасного музею, який у структурі має як бібліотеку, так і значний обсяг документальних, насамперед книжкових фондів, складання бібліографічних покажчиків до наукових тем є на часі. Акцентовано, що нині сукупність книг як музейних предметів має перспективу до публікації, здебільшого в межах каталогу виставки або колекційного опису. Наголошено на тому, що найчастіше каталог виставки містить інформацію про книгу як про об’єкт матеріальної культури і не є джерелом бібліографічної інформації та змістовного аналізу. Узагальнено, що колекційний опис складається на різні предмети тематичної колекції, отже не може розглядатися як аналог бібліографічного покажчика або путівника архівними фондами. Зроблено висновок, що підготовка анотованого бібліографічного покажчика до наукової теми, що розробляється музеєм, є актуальним, адже це один із підсумків науково-фондової та науково-дослідної роботи, опрацювання історіографії та джерел. Авторки статті дотримувалися неформальної вимоги наукової етики щодо ознайомлення укладачів бібліографічного покажчика з усіма документами, що каталогізуються, “de visu”. Ключові слова: бібліографічний покажчик, колекційний опис, Національний музей історії України, музейна бібліотека, історія єврейської громади, юдаїка.