ІДЕЇ З АРХІВІВ ВСЕСВІТУ, ВКАРБОВАНІ У ВІЧНІСТЬ: ТВОРЧІСТЬ СУЧАСНОГО ХУДОЖНИКА-МАЙСТРА ХУДОЖНЬОЇ ОБРОБКИ МЕТАЛУ, ЮВЕЛІРА-МОДЕЛЬЄРА МАКСИМА СТОЛЯРА - Барбалат, Олександра (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
Дослідження присвячено творчому шляху талановитого та широко відомого в колі ювелірів України сучасного художника-майстра художньої обробки металу, ювеліра-модельєра Максима Столяра. Він – надзвичайно обдарована особистість, творча діяльність якої розпочалася в 1990 р. та досі має потужний вплив на формування художньо-стилістичних особливостей дизайну ювелірних виробів України часів незалежності. Проаналізовано, висвітлено, охарактеризовано та опубліковано основні твори М. Столяра – людини, яка живе звичайним життям, рухаючись по ньому унікальним шляхом, щодня вкарбовуючи у вічність ідеї з архівів Всесвіту. Ключові слова: сучасне ювелірне мистецтво, мініатюрна скульптурна пластика, дизайн та моделювання ювелірних виробів, сакральна геометрія, філософія та ювелірне мистецтво.