БИТВА З ЧУДОВИСЬКОМ: ЯЗИЧНИЦЬКА, ХРИСТИЯНСЬКА ТА ПОСТМОДЕРНІСТСЬКА ВЕРСІЇ, ЗОБРАЖЕНІ НА ПРЕДМЕТАХ ЮВЕЛІРНОГО МИСТЕЦТВА - Удовиченко, Ірина (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
В дослідженні проведено діахронний аналіз композиції “Битва з чудовиськом”, зображеної на предметах ювелірного мистецтва, показано зміну уявлень про сутність чудовиська й мету боротьби з ним. Проведено пошук інтерпретацій та наративних джерел, що відповідають зображенням битви з чудовиськом на ювелірних творах у культурах періоду античності, а також у композиціях християнської та постмодерністської доби. Ключові слова: філософія ювелірного мистецтва, битва з чудовиськом, постмодернізм, скіфська доба, християнство, святий Георгій, архангел Михаїл, аберація особистості.