ДО ІСТОРІЇ ОНОВЛЕННЯ УСПЕНСЬКОГО СОБОРУ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОЇ ЛАВРИ У 20–30-х рр. ХІХ ст. - Бардік, Марина (Науковий вісник Національного музею історії України, 2017)
Доповідь присвячена невідомим історичним фактам оновлення Успенського собору Києво- Печерської лаври у 20–30-х рр. ХІХ ст. На основі архівних джерел розкритий процес оновлення монументального живопису та ікон, створення нових живописних композицій, оновлення шат ікон Великого іконостаса. Введено в обіг нові відомості про художників, майстрів, благодійників, зусиллями яких відбулося оновлення головного храму Лаври.