УЧАСТЬ КОЗАЦЬКОЇ СТАРШИНИ В ОБРАННІ АРХІМАНДРИТА КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОЇ ЛАВРИ ЗА ПРАВЛІННЯ К. РОЗУМОВСЬКОГО - Омельчук, Володимир (Науковий вісник Національного музею історії України, 2017)
У статті досліджуються особливості участі козацької старшини в обранні архімандрита Києво-Печерської лаври за правління К. Розумовського. Автор звернув увагу на намагання К. Розумовського та його оточення повернути прерогативи Гетьмана та козацьких адміністративно-судових органів у церковній сфері. Ця участь, попри свій формальний характер, засвідчувала зростання статусу козацького керівника та легітимізувала його роль у політико-правовій моделі Гетьманату. Козацька старшина брала участь у обранні лаврських архімандритів Луки Білоусовича та Зосими Валькевича. Традиція легітимізації очільником держави обрання церковних ієрархів у Гетьманаті почала формуватися вже на початку Національної революції середини ХVІІ ст. Тісні зв’язки козацької старшини із духовенством зумовлювали жваве обговорювання нею наболілих церковних проблем. Не випадково, обмеження права на вільне обрання духовних осіб російською владою викликало неабиякий суспільний резонанс у середовищі української еліти.