СТАЛІНСЬКІ РЕПРЕСІЇ В УКРАЇНСЬКОМУ СЕЛІ НА ПОЧАТКУ 1930–Х РР. ЛІКВІДАЦІЯ КУРКУЛЬСТВА ЯК КЛАСУ НА ЧЕРКАЩИНІ - Григоренко, Тетяна (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
Політика більшовицької влади щодо заможного селянства на Черкащині у 1930-х рр була спрямована на винищення останнього. Це дослідження – спроба розкрити проблему куркуля як класу: причини, хід репресій та наслідки. Зроблене на базі матеріалів регіонального архіву та місцевих архівів спецслужб. Основними джерелами стали документи державних установ та архівно-кримінальні справи на окремих селян. Попри проведену роботу, ще велика кількість матеріалів залишаються не дослідженим, тому в перспективі вивчення документів триватиме, особливо це стосується теми депортації куркулів з Черкащини за межі України. Результатами роботи стануть як окремі статті, так і створення експозиційного комплексу в залі історії Черкащини 1930-х рр. в експозиції Черкаського обласного краєзнавчого музею. Ключові слова: колективізація, куркуль, розкуркулення, голодомор, політичні репресії, депортація