ГРОШОВИЙ ОБІГ В УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ XIV–XVI ст. (ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ АНАЛІЗУ СКЛАДУ СКАРБІВ З НУМІЗМАТИЧНОГО ЗІБРАННЯ НМІУ) - Дубіцька, Валентина (Науковий вісник Національного музею історії України, 2017)
В статті проведений аналіз складу скарбів зі збірки НМІУ, датованих XI–XVI ст. Автор дослідила близько 20 знахідок. До них увійшли: Сосниця, 1911, (Чернігівська обл.), Китаєво, 1924 (Київ), Гвіздів, 1876 (Київська обл.), Борщів, 1948 (Київська обл.), Тараща, 1897 (Київська обл.), Черкаси, 1895, Стара Буда, 1863 (Черкаська обл.), Василиця, 1921 (Черкаська обл.), Красне, 1891 (Рівненська обл.), Брозине, 1958 (Житомирська обл.), Закутинці, 1883 (Житомирська обл.), Хрінники, 1897 (Рівненська обл.), Кам’янецький повіт, 1839 (Подільська губ.), Радомишль, 1929 (Житомирська обл.), Тарасовичі, 1928 (Київська обл.), Лісконоги, 1929 (Чернігівська обл.), Березань, 1957 (Київська обл.), Київський, 1860 (садиба Стародубцева), Басихіно, 1888 (Чернігівська обл.). На основі досліджень складу та топографії названих скарбів складено кількісну та якісну характеристику грошового обігу на українських землях вказаного періоду. Серед них виділені ті, що мають в своєму складі в більшості західноєвропейські, золотоординські, удільні руські та московські монети. Окремо автор акцентує увагу на скарбах з монетами місцевого карбування. Вони розглянуті як найкраща ілюстрація історичних подій на території України, які були прокоментовані з точки зору грошового ринку та торгових відносин.