СТУПОВІ МИШОДАВКИ (МИШОЛОВКИ) З ФОНДІВ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ - Шаповал, Сергій Миколайович; Ковальова, Наталія Миколаївна (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
У статті вперше досліджуються ступові мишодавки (мишоловки) з фондів Національного музею історії України та шляхи їх надходження до музею, наводяться їхні світові аналоги, вивчається історія розвитку мишоловок (зокрема, ступових мишодавок). Автори вводять до наукового обігу таку категорію музейних предметів як “ступові мишодавки”, раніше визначені як “ступові мишоловки”. Ключові слова: Національний музей історії України, фонди НМІУ, ступові мишодавки, мишоловки, миші, гризуни, А. Онищук, місто Нерот (Німеччина).