ДЕЯКІ ТИПИ ЖІНОЧИХ ПРИКРАС XVI–XVII СТ. З ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ: ПОХОДЖЕННЯ ТА АНАЛОГІЇ - Попельницька, Олена Олексіївна (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
Дослідження присвячене пошуку аналогій двох типів жіночих прикрас, виявлених у монетно-речових скарбах XVI– XVII ст.: т. зв. сережок у вигляді знаку питання та рогатих сережок. Аналогії та прототипи подібних прикрас виявлені як в Україні (серед археологічних знахідок ХІІ–XIV ст.), так і у Карпато-Балканському регіоні. Ключові слова: Національний музей історії України, О. Бобринський, монетно-речові скарби, ювелірне мистецтво.