ЛУННИЦЯ З ОЛЬВІЇ В КОЛЕКЦІЇ МУЗЕЮ ІСТОРИЧНИХ КОШТОВНОСТЕЙ УКРАЇНИ - Вітрик, Ірина Сергіївна (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
У роботі йдеться про прикрасу з фондового зібрання Музею історичних коштовностей України – філіалу Національного музею історії України. Розглянуто питання технології та можливого місця виготовлення давніх прикрас, зв’язку місяцеподібних прикрас з культом родючості, наведено аналогії до цієї підвіски. Ключові слова: археологічна знахідка, археологічна прикраса, історія ювелірного мистецтва, антична археологія, давні греки, Ольвія, технологія виготовлення прикрас, Північне Причорномор’я, Україна