МАРМУРОВІ ЕКСПОНАТИ МУЗЕЮ-ЛАПІДАРІЮ НАЦІОНАЛЬНОГО ІСТОРИКО-АРХЕОЛОГІЧНОГО ЗАПОВІДНИКА “ОЛЬВІЯ” (АТРИБУЦІЯ ТА РЕСТАВРАЦІЯ) - Костюк, Ірина Олександрівна; Хомчик, Марина Андріївна; Шеін, Сергій Сергійович (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
У статті розглянуто проблеми реставрації виробів із мармуру, що експонуються в музеї-лапідарії Національного історико-археологічного заповідника “Ольвія”. У 2017–2018 рр. було відреставровано 18 мармурових музейних предметів. Простежено значущість роботи реставратора у подальших наукових дослідженнях пам’яток. Обґрунтовано проведення атрибуції мармурового артефакту – постаменту з нішею, де розміщувався рельєф із зображенням божества, який використовувався в побуті. Ключові слова: Ольвія, музей-лапідарій, мармур, реставрація, постамент, рельєф