СКАРБ МЕТАЛЕВИХ ВИРОБІВ ДОБИ ПІЗНЬОЇ БРОНЗИ ІЗ СЕЛА ПОТОКИ КРЕМЕНЧУЦЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Кракало, Ірина Володимирівна (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
Робота вводить до наукового обігу комплекс палеометалу із с. Потоки Кременчуцького р-ну Полтавської обл. України та кількох територіально до них близьких нових та неопублікованих раніше знахідок цього кола, а також має на меті заповнити часову та територіальну лакуну в дослідженнях зазначеного періоду на місцевому рівні. В розвідці подано детальний опис кожного предмета Потоцького скарбу, їх розміри, малюнки та фото. Скарб містить 12 бронзових предметів: пʼять сокиркельтів, три серпи, втулчасту сокирку, ніж, наконечник списа, списоподібне долото. Більшість предметів можна датувати межею сабатинівського та білозерського часів із переважанням західних впливів. Дещо випадає із цього загалу фрагмент серпа ймовірно ібракаївського типу початкового періоду доби пізньої бронзи. Під час роботи проведено порівняння речей Потоцького скарбу з окремими знахідками палеометалу з пам’яток України, Молдови, Румунії тощо. Ключові слова: с. Потоки, Кременчуцький район Полтавської області, доба пізньої бронзи, скарб, сокира-кельт, наконечник списа.