МОНЕТИ АНТИЧНИХ МІСТ ТІРИ ТА НІКОНІЯ В НУМІЗМАТИЧНОМУ ЗІБРАННІ НМІУ. КОЛЕКЦІЯ В. ГРІНЬКОВСЬКОГО - Зразюк, Зінаїда; Вакуленко, Ліана (Науковий вісник Національного музею історії України, 2017)
У статті йдеться про поповнення нумізматичного зібрання НМІУ колекцією В. Гріньковсько- го, який збирав її протягом 30 років, обстежуючи узбережжя Чорного моря. Колекція містить рідкісні та, навіть, унікальні екземпляри монет античних міст Північного Причорномор’я. Найбільш цінними серед них є монети, карбовані в містах Тіра та Ніконій. Саме знахідки цих монет є свідченням існування античних міст вже в ранній період у IV–І ст. до н.е. У статтю включений каталог монет Ніконія та Тіри, що зберігаються у фондах НМІУ.