ВИСВІТЛЕННЯ ІСТОРІЇ ПОЛІТИЧНИХ РЕПРЕСІЙ І ТОТАЛІТАРИЗМУ РАДЯНСЬКОГО ЛАДУ В ЕКСПОЗИЦІЯХ МУЗЕЇВ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Ведибіда, Богдан (Науковий вісник Національного музею історії України, 2018)
У статті розглядається експозиційна діяльність музейних установ типологічно нового виду у профільній групі історичних музеїв Тернопільської області. Музеї історії політичних репресій і тоталітаризму, що виникли зі здобуттям Україною незалежності, відіграють важливу роль у ствердженні сучасних політичних та ідеологічних орієнтирів в українському суспільстві, що спираються на об’єктивні та неупереджені підходи оцінювання історичного минулого країни і, зокрема, кожного з її регіонів. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що вперше у вітчизняному музеєзнавстві та українській історіографії вивчено, узагальнено й проаналізовано експозиції нового виду музеїв Тернопільської області. Результати дослідження можуть бути використані в практичній діяльності музеїв інших регіонів України, у викладанні в навчальних закладах курсів музеєзнавства та краєзнавства, роботі туристичних установ тощо. Ключові слова: політичні репресії, радянський тоталітаризм, політичні в’язні, репресивно-каральна система, НКВС, СРСР, Тернопільщина, ГУЛАГ, реабілітація