МАЛА ПЛАСТИКА КЛАВДІЇ ФІЛОНОВИЧ КІНЦЯ 1940-х – ПОЧАТКУ 1950-х рр. ДЛЯ ФАРФОРОВИХ ЗАВОДІВ КИЄВА ТА ПОЛОННОГО - Корусь, Олена (Науковий вісник Національного музею історії України, 2018)
Пропоноване дослідження повертає з небуття ім’я українського скульптора Клавдії Філонович, яка працювала над пластикою малих форм у Харкові, Києві і Полонному, вводить до наукового обігу не опубліковані раніше архівні джерела та предмети з музейних колекцій і доповнює загальновідому біографію митця новими фактами. А також повертає авторство раніше не атрибутованим творам малої фарфорової пластики, корегує атрибуцію творів із музейних зібрань Києва і Хмельницького. Ключові слова: Клавдія Філонович, Київський експериментальний кераміко-художній завод, КЕКХЗ, артіль “Керамік”, Полонне, скульптура, мала пластика, фарфор