І. К. АБАРОВСЬКИЙ – ФУНДАТОР НЕДРИГАЙЛІВСЬКОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ - Коцур, Анатолій (Науковий вісник Національного музею історії України, 2018)
У розвідці простежено найважливіші віхи життя та діяльності І. Абаровського – фундатора Недригай-лівського краєзнавчого музею (Сумщина), з’ясовано питання формування світоглядних орієнтирів краєзнавця. Розглянено постать І. Абаровського через призму його пошукової, краєзнавчої, дослідницької, наукової, журналістської, просвітницької, громадської роботи. Акцентується увага на діяльності Недригайлівського краєзнавчого музею, його фондах, експозиціях, виставках, завдяки подвижницькій роботі І. Абаровського цей заклад став провідним історико-просвітницьким, краєзнавчо-туристичний центром Посулля. Матеріал даної статті може бути використаний музейними працівниками інших областей України, сприятиме комплексному вивченню особливостей розбудови музейної справи, її популяризації. Ключові слова: Іван Кирилович Абаровський, Недригайлівський краєзнавчий музей, фонди, колекція, експонати, експозиція, історико-просвітницький центр, подвижницька діяльність