КАВКАЗЬКА ШАШКА кінця XIX – початку XX ст. ІЗ КОЛЕКЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ ТА ДОЛЯ ЇЇ ВЛАСНИКА - Шевченко, Володимир (Науковий вісник Національного музею історії України, 2018)
У зброєзнавчій і біографічній статті досліджено кавказьку шашку кін. XIX – поч. XX ст. та описано життєвий шлях власника зброї – Григорія Хименка – організатора Української громади на Кавказькому фронті, у місті Трапезунді. У подальшому – активного учасника Української революції 1917–1921 рр., який залишився на території УСРР, і займався науковою та партійною роботою. Детально досліджені біографічні дані цієї непересічної особистості. Григорій Хименко отримав цю бойову зброю у подарунок від членів товариства. Шашка потрапила до зібрань Центрального історичного музею у міжвоєнний період, евакуйована у 1941 р. і повернута до музейного зібрання у післявоєнний час. Ключові слова: кавказька шашка, Григорій Хименко, Кавказький фронт, Трапезунд, Українська революція 1917–1921 рр., УСРР, репресії