ВНЕСОК НАДІЇ СУРОВЦОВОЇ В РОЗВИТОК МУЗЕЙНОЇ СПРАВИ НА УМАНЩИНІ - Кривошея, Ігор; Якименко, Людмила (Науковий вісник Національного музею історії України, 2018)
На основі мемуарної літератури, архівних матеріалів і наукових напрацювань низки вітчизняних та зарубіжних дослідників відтворено діяльність Надії Суровцової в уманський період її життя й творчості в галузі краєзнавства, етнографії й мистецтвознавства. Можна окреслити кілька напрямків її роботи: праця в Уманському краєзнавчому музеї, активна участь у відкритті Уманської картинної галереї, вивчення історії міста й дендропарку “Софіївка”, написання численних статей краєзнавчого характеру в місцевій і зарубіжній пресі, аналіз яких стане темою наступних досліджень. Ключові слова: Надія Суровцова, Умань, Уманський краєзнавчий музей, картинна галерея, пам’ятник Тарасові Шевченку, хасиди