“ПРИВАТНІ ТАТАРИ” НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ В СКЛАДІ РЕЧІ ПОСПОЛИТОЇ В КІН. XVI–XVIII СТ. - Савченко, Олексій (Науковий вісник Національного музею історії України, 2018)
Розвідка присвячена “приватним татарам” на українських землях Речі Посполитої. Метою дослідження є спроба окреслити особливості даної служивої категорії, та проаналізувати участь татарських підрозділів у військових діях під час козацьких повстань та рейдів кримців. Автор розглядає татар таких потужних родин як Острозькі, Заславські, Корецькі, Сенявські, Вишневецькі, та намагається проаналізувати їх службові обов’язки. Вперше вводиться до обігу ряд джерел, що розкривають окремі аспекти повсякденного життя татар на Волині і Поділлі, та їх участь у війнах за межу між окремими шляхетними родинами. Ключові слова: служиві татари, приватні армії, хоругва, ротмістр, магнати