МУЗИЧНА СКРИНЯ ШВЕЙЦАРСЬКОЇ ФІРМИ “TROLL & BAKER” (КІНЕЦЬ ХІХ – ПОЧАТОК ХХ cт.) З ФОНДІВ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ - Бараннік, Анатолій (Науковий вісник Національного музею історії України, 2018)
Cтаття присвячена дослідженню музичної скрині фірми “Troll & Baker” із фондів Національного музею історії України. Конкретизовано час і місце виробництва (1890−1906 рр., Женева, Швейцарія) та з’ясовано функціональні особливості музичної скрині. Проаналізовано шлях надходження музичної скрині до НМІУ, яка, ймовірно, була зроблена на індивідуальне замовлення київського ветеринарного лікаря М. П. Слісаревського, а в радянські часи (до 1941 р.) була продана в музей. Охарактеризовано процес зародження та технічного вдосконалення музичних скринь протягом кін. XVIII−ХІХ ст. та реалізацію цих вдосконалень у музичній скрині фірми “Troll & Baker”. Зроблено детальний фізичний опис скрині. Аргументовано статус означеної музичної скрині як рідкісної серед подібних з огляду на нетипові конструктивні особливості та створення під індивідуальне замовлення. Ключові слова: музична скриня, Troll & Baker, циліндрична музична скриня, Георг Бейкер, Філ Троль, Самуель Троль, Женева, музична скриня зі змінним циліндром, повітряна картка, демпфер, дуетіно, піколо, М. П. Слісаревський