КОЛЕКЦІЯ АНТИЧНОЇ ГЛІПТИКИ В ЗІБРАННІ ФІЛІАЛУ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ – МУЗЕЮ ІСТОРИЧНИХ КОШТОВНОСТЕЙ УКРАЇНИ - Величко, Євгенія (Науковий вісник Національного музею історії України, 2018)
Особливістю колекції гліптики Музею історичних коштовностей України, незважаючи на невелику кількість екземплярів (41 одиниця), є її різноплановість – представлені зображення стародавніх богів, геми-амулети, портретні інталії та камеї. Тут є вироби як місцевого виробництва – Боспорського каменерізного центру, так і імпортні італійські вироби. Хронологічно колекція охоплює період з V ст. до н. е. до ІІІ ст. н. е. Тобто у відносно невеликому зібрані представлені всі основні тенденції розвитку каменерізного мистецтва в античну добу. Ключові слова: гема, гліптика, інталія, Боспор, Національний музей історії України