РОЗВИТОК ОБРЯДОВОЇ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВА ХРАМУ В УКРАЇНІ - Степовик, Дмитро (Науковий вісник Національного музею історії України, 2017)
Автор досліджує таке явище в історії й культурі України, як ктиторство і донаторство церковних достойників, як у церковній, так і у світській культурі Київської Русі-України, у добу пізнього Середньовіччя, козацьку добу й особливо – у дуже несприятливий для розвитку національних форм української культури період XIX століття. Звернено увагу на опір негативним тенденціям в політиці імперської влади Московії й, зокрема, Російської Церкви, в тому числі прагненням притлумити або й знищити все українське в культурі. Протистояння полягало в тому, що традиції зберігалися українцями в побуті, у відзначенні свят, в обрядах, які завжди мали глибокий християнський, євангельський характер. Ключові слова: ктитори, донатори, меценати, архітектура, мистецтво, стилі, свята, обряди, культ, заборони, спротив