СТРІЛЕЦЬКА ЗБРОЯ ДОБИ УКРАЇНСЬКИХ ВИЗВОЛЬНИХ ЗМАГАНЬ 1917–1921 РР. У ЗІБРАННІ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ - Патриляк, Богдан (Науковий вісник Національного музею історії України, 2017)
У статті проаналізовано склад колекції стрілецької зброї НМІУ кінця ХІХ – початку ХХ ст. на предмет наявності озброєнь періоду Першої світової війни. Українські армії доби Української революції 1917–1921 рр. використовували здебільшого російське, німецьке та австро-угорське озброєння. Виявлено, що в колекції фондової групи зберігання НМІУ “Зброя та військове спорядження” міститься значна кількість зразків вогнепальної зброї, які могли використовувати учасники різних військових формувань періоду національно-визвольних змагань. Ці музейні предмети можуть посісти місце в оновленій експозиції, присвяченій Українській революції, активно використовуватись для створення виставок, присвячених цьому періоду української історії. Ключові слова: Українська революція, стрілецька зброя, Армія УНР, Українська Галицька армія