КЕРАМІЧНІ ЧАШІ З ПОХОВАНЬ-КРЕМАЦІЙ ЧЕРНЯХІВСЬКОГО МОГИЛЬНИКА У С. ПРИВІЛЬНОМУ (З КОЛЕКЦІЇ НМІУ) - Вакуленко, Ліана (Науковий вісник Національного музею історії України, 2017)
Стаття присвячена публікації матеріалів, що походять з трьох поховань – кремацій (№ 12, № 17, № 19) черняхівського могильника у с. Привільне. Розкопки пам’ятки були здійснені П. Козаром у 1929 р. в складі Дніпробудівської експедиції. Частина матеріалів з цих розкопок зберігається у фондах Національного музею історії України. Серед них керамічні чаші, які стояли в похованнях догори денцями, на скупченні залишків кремації. Знайдені в похованнях сердолікові намиста та залізні підвіски у формі відерець дають змогу визначити час здійснення поховань в хронологічних межах останньої третини ІІІ – початку IV ст. Ключові слова: Національний музей історії України, П. Козар, фонди, с. Привільне, могильник, поховання, кремація, керамічна чаша, орнамент, хронологія, намисто, підвіски