КАМ’ЯНІ ВИРОБИ АНТИЧНОГО ЧАСУ У ЗІБРАННІ НМІУ - Хомчик, Марина; Бут, Юрій (Науковий вісник Національного музею історії України, 2016)
Національний музей історії України володіє цікавими колекціями античного часу. Велику кількість матеріалу одержав музей більше чим за 100 років існування. На цей час вони налічують понад 20 тис. од. зб. Нині тільки кам’яних виробів античного часу в музеї близько 300 од. зб. Це фрагменти надгробних стел, постаментів з присвятними написами, фрагменти декретів, які є водночас ще й епіграфічними пам’ятками; речі щоденного господарського вжитку; фрагменти різноманітних архітектурних деталей культових та громадських споруд та інші предмети. На 295 деяких експонатах є залишки фарби. Думка що до безбарвності античного мистецтва існувала до середині XIX ст., а потім вона почала змінюватись. Однак тільки завдяки сучасним технологіям дослідникам античності вдалось виявити склад пігментів та відновити первинний ви- гляд деяких предметів. Зібрання виробів з каменю складає частину сучасної музейної колекції античного часу Національного музею історії України.