ТВОРИ ХУДОЖНИКА О. Ю. РОКАЧЕВСЬКОГО З КОЛЕКЦІЇ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Тетяна Форманюк Національний музей історії України
  • Владислав Безпалько Національний музей історії України

Анотація

У статті атрибутовано та введено до наукового обігу картини відомого художника академічного напрямку О. Ю. Рокачевського з фондів Національного музею історії України, а також висвітлено нові факти з його біографії. З’ясовано, що на одному з неатрибутованих портретів із колекції образотворчого мистецтва музею зображено купця першої гільдії та почесного громадянина Києва М. П. Дегтярьова. Завдяки виявленому підпису на художньому полотні встановлено авторство О. Рокачевського. За його ж підписом у зібранні зберігається пейзаж. Вперше опубліковано зображення цих творів живопису. Також на основі віднайдених архівних джерел висвітлено невідомі сторінки київського періоду діяльності художника, зокрема як учителя живопису, рисунку та літографії.

Ключові слова: Національний музей історії України, художник О. Ю. Рокачевський, М. П. Дегтярьов, Київ, Лаврська художня школа, академічний живопис, портрет, пейзаж, атрибуція.

Біографії авторів

Тетяна Форманюк, Національний музей історії України

завідувач сектору документально-речових фондів

Владислав Безпалько, Національний музей історії України

науковий співробітник сектору документально-речових фондів

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-06-22

Як цитувати

Форманюк, Т., & Безпалько, В. (2019). ТВОРИ ХУДОЖНИКА О. Ю. РОКАЧЕВСЬКОГО З КОЛЕКЦІЇ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ. Науковий вісник Національного музею історії України, (4), 474-480. вилучено із http://visnyk.nmiu.org/index.php/nv/article/view/328

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають